Kass sömn och gnällig bebis? Skyll på “the 4 month sleep regression”!

När bebisen just börjat sova bättre, mer regelbundet och (förhoppningsvis) längre bryter kaoset plötsligt lös! Varför går min fyramånaders tillbaka i utvecklingen och sover sämre? Jo, det är “the 4 month sleep regression” som spökar. Men håll ut – det är snart över!

Kass sömn och gnällig bebis? Skyll på “the 4 month sleep regression”!

Vid ungefär tre månaders ålder börjar de flesta bebisars sovstunder bli längre och mer regelbundna. De börjar ofta sova mer på natten än på dagen. Och då – som en blixt från klar himmel – börjar din bebis att sova mer oförutsägbart och oregelbundet igen. Som förälder har du nu fått stifta bekantskap med “the 4 month sleep regression” – ett tillfälligt kliv bakåt i bebisens sömn-utveckling.


Varför blir sömnen sämre vid 4 månader?

Din bebis utvecklas – och det går i en rasande fart! När utvecklingen tar ett skutt framåt, tar sömnen ett skutt bakåt (tyvärr!). Håll utkik efter:

  • Din bebis försöker rulla runt eller vända sig. Eftersom hen vill lära sig den nya färdigheten blir det svårt att slappna av och somna vid sovstunden eller läggdags – och hen vaknar oftare på natten.
  • Din bebis har blivit mer medveten om sin omgivning. Det är helt enkelt så många spännande saker att se och upptäcka att det är svårt att sova djupt.

Vad ska jag hålla utkik efter?

Här är några tydliga tecken att din bebis går igenom sömnregressionen vid 4 månader:

  • Hen har tidigare sovit sammanhållet på natten och vaknar nu oftare, utan att du kan se någon annan anledning.
  • Hen har svårare att somna, trots att din bebis verkar trött. Vissa sover mindre, vaknar oftare och har svårt att komma till ro.
  • Du märker att din bebis tränar på en ny färdighet under dagen.
  • Din bebis kan bli gnälligare och vilja ha mer närhet.
  • Du märker att din bebis är nyfiken och fascinerad av sin omgivning. Till exempel kanske hen inte vill amma om det stökigt runt er.

Vad kan jag göra för att underlätta?

För många är sömnregressionen vid 4 månader den allra tuffaste. Det viktigaste att komma ihåg för att orka med: den kommer att gå över! Det här kan du också göra:

  • Fortsätt så gott det går med tydliga rutiner för dagen och kvällen.Om din bebis sovit dåligt under natten är sovstunderna på dagen extra viktiga. När din bebis får den rekommenderade mängden sömn blir det lättare att slappna av vid sovstunder och läggdags.
  • Håll i dina goda vanor! Det är lätt att skapa nya – oftast sämre! – vanor under natten när din bebis vaknar ofta. Försök så gott det går att fortsätta med positiva vanor kring sömnen.
  • Ge din bebis gott om dagsljus på dagen, till exempel en promenad i vagnen. Var uppmärksam på hur din bebis reagerar på aktiviteter och utflykter. Vissa blir på bättre humör, medan andra blir överstimulerade och gnälliga.
  • Låt din bebis komma ner i varv på kvällen genom att dämpa belysningen och gör en lugn nattningsrutin.
  • Erbjud extra mycket närhet under dagen, till exempel i bärsele.
  • Hitta energi och ork själv! Ta pauser när du kan!

När går den här fasen över?

Sömnregressionen brukar gå över efter två till fyra veckor, så håll ut!

Evelina Åkerberg

Evelina Åkerberg

15 juni, 2023

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.