Därför fungerar BabyNaps (allt om forskningen bakom appen!)

En app som gör att din bebis sover bättre – låter det för magiskt för att vara sant? Kanske det, men faktum är att BabyNaps är baserad på forskning kring bebisars sömn och dygnsrytm.

Därför fungerar BabyNaps (allt om forskningen bakom appen!)

Bebisar är olika och har olika förutsättningar, men forskningen om bebisars sömn och vad som förbättrar den är tydlig. Längst ner hittar du alla referenser till forskningen bakom BabyNaps. För att göra det enkelt för dig har vi sammanfattat varför vi vet att BabyNaps fungerar. Jo, eftersom…

Bebisar sover bättre om de …

… vaknar vid samma tid varje dag

Sova på natten och vara vaken på dagen? Nej, någon sådan rytm har din nyfödda bebis inte koll på när hen föds. Vår dygnsrytm styrs av kroppens egen avancerade klocka, men till viss del kan vi också påverka rytmen. Det hjälper till exempel att vakna vid samma tid varje dag, få dagsljus tidigt på dagen och ha det mörkt på natten. Dygnsrytmen påverkar många processer i kroppen, och styr utsöndringen av melatonin, som gör oss sömniga. När din bebis är mellan 8-11 veckor sker viktig utveckling för rytmen av kortisol, melatonin och kroppstemperatur. Sedan börjar din bebis att successivt sova mer på natten och mindre på dagen under de första sex månaderna. 

… har rutiner för nattningen och sovstunderna på dagen

Ta ett ljummet bad, ge massage, en sång och en bok före läggdags. Kan något så enkelt som en nattningsrutin ge mer sömn och färre uppvak på natten? Ja, det visar forskningen. Och dessutom: de föräldrar som följer en rutin på dagen skapar ännu bättre förutsättningar för bra sömn när bebisen får rätt mängd sömn på dagen och natten. Rutiner hjälper kroppens inbyggda system och förenklar för din bebis att somna vid rätt tider.

… har rätt balans mellan dag- och nattsömn 

Rätt mängd sömn på dagen hjälper din bebis att sova bättre på natten. En utvilad bebis blir också gladare på dagen OCH får lättare att komma till ro utan hjälp från dig som förälder. När det gäller att få till dagens sovstunder är timing e-v-e-r-y-t-h-i-n-g. Forskning visar nämligen att tiden innan första sovstunden och innan läggdags har en avgörande roll för hur nattsömnen blir. När din bebis är vaken byggs ett så kallat “sömntryck” upp, alltså behovet av att sova efter att ha varit vaken, och med rätt tajmade sovstunder är din bebis varken för pigg eller övertrött vid läggningen. Men lugn, med BabyNaps håller vi koll på sovtider så att du lättare prickar precis rätt. 

… somnar utan för mycket hjälp

Nyfödda behöver ofta mycket hjälp för att somna, och vaggas eller ammas ofta till sömns. Men ju äldre din bebis blir (ja, redan vid 8-16 veckor!) desto klokare kan det vara att minska på hjälpen. Forskning visar nämligen att ju mer din bebis tränar på att “self soothe”, alltså kunna komma till ro utan hjälp, desto troligare är det att hen också kan somna om under natten, äta färre gånger och vara vaken mindre. Som förälder har du alltså en avgörande roll i att hjälpa din bebis att stärka förmågan att komma till ro (men det är en process som ofta tar tid!). 

… somnar där hen ska sova

Har du hört uttrycket att lägga ner din bebis “sömnig, men vaken” i sängen? Då har du säkert också insett att det kan kännas snudd på omöjligt: att bebisen är tillräckligt trött för att vilja sova, men ändå inte somnat helt. Ändå står det klart att det är en viktig pusselbit till att få bebisar att snabbare sova hela natten. 

… har föräldrar som sover räv

Har du tänkt på hur mycket nyfödda bebisar låter i sömnen? Forskning visar att det är vanligt att föräldrar, som ofta vaknar av minsta lilla ljud, väcker bebisen när hen kanske kunde komma till ro på egen hand. Att ta ett djupt andetag och ge bebisens några minuter att “böka runt” hjälper din bebis att stärka sin förmåga att komma till ro utan din hjälp. 

… somnar tidigt på kvällen

Bebisar mår toppen av att somna tidigt! Och med tidigt menar forskningen någonstans runt 19:00-20:00. I BabyNaps får du hjälp med att räkna ut när din bebis borde somna för kvällen. Läggningen brukar hamna 11-13 timmar efter att din bebis vaknade (lite beroende på hur mycket sömn hen får just nu på dagen). Förutom att tidig nattning ger bättre och längre sömn på natten, så får din bebis lättare att reglera sina känslor och många hälsofördelar under hela livet. 

… sover tillräckligt mycket 

Det är smått ologiskt hur mycket bebisar behöver sova – och hur lite vi föräldrar tycker att de faktiskt sover. I BabyNaps utgår vi från rekommendationer från American academy of sleep medicin och Sleep Foundation:  

  • 0 – 3 månader: 14-17 timmar per dygn
  • 4 – 12 månader: 12 till 16 timmar per dygn
  • 12 – 24 månader: 11 till 14 timmar per dygn

…somnar tryggt

Positiva rutiner och lugna mysiga aktiviteter ger ökad trygghet och ökar chansen att din bebis kan somna på egen hand. Bebisar sover också bättre när deras känslor, så som gråt, bemöts med lugn från en lyhörd förälder. Därför tipsar vi aldrig i BabyNaps om sömnmetoder där din bebis ska lämnas ensam, när hen är ledsen och vill ha din uppmärksamhet. 

… har pålästa föräldrar

Föräldrar som läser på om bebisars sömn och hur de kan påverka den, precis som du gör just nu (!!), sover enligt forskningen bättre och mer. Ju tidigare du börja lära dig mer om sömn, desto bättre. Win!

.. mår bättre genom livet

Rätt mängd sömn är viktigt genom hela livet, men extra viktigt under ditt barns första år. Förutom en generellt bättre psykisk och fysisk hälsa, så förbättras ditt barn uppmärksamhet, beteende, inlärning, minne, förmåga att reglera känslor och en upplevd kvalitet i livet av att ditt barn sover bra. Det är inte bara mängden sömn som är viktigt, utan regelbundna rutiner och rätt tajming av sovstunder påverkar också. 


Och avslutningsvis – några “bonusar” från sömnforskningen som kan vara bra att tänka på som förälder:

Alla bebisar vaknar på natten (jo, tyvärr!)

Alla bebisar vaknar på natten – jo, det är sant! Men det är inte alltid du som förälder märker det. Istället har din bebis kommit till ro igen och somnat om. Det låter drömmigt, eller hur? Det kan vara bra att påminna sig om att även om du KAN påverka din bebis sömn, så är det helt normalt att hen vaknar då och då under natten. Vid 1 års ålder är det fortfarande helt normalt att vakna 2-3 gånger per natt och vara vaken upp till 20 minuter (och vid 2 år är 1 uppvak på upp till 8 minuter fortfarande normalt). 

Föräldrar som sover bra njuter mer (!!)

Om det blir mer njutigt att vara förälder när man själv får sova gott om nätterna? Oh yes! Forskningen visar att föräldrar som får sova njuter mer av tiden med bebis, och risken för depression och stress minskar. Det blir helt enkelt härligare och enklare att vara förälder när rutinerna – och sömnen – fungerar. 

Sömnregressioner kan ge periodvis sämre sömn

När din bebis utvecklar nya förmågor kan en period av sämre sömn komma som ett brev på posten. Det brukar kallas “sömnregression”. Forskning visar att det inte är något som märks av hos alla bebisar (låt oss hoppas att du slipper dem!), men många går igenom tydliga sömnregressioner vid 4 månader, 8 månader och 18 månader. Din bebis kan också sova sämre i perioder när det händer mycket utvecklingen, exempelvis vid 5-7 månader, runt 12 månader och 24 månader. 


Här kan du läsa mer om forskningen som BabyNaps baseras på:

Evelina Åkerberg - Sömncoach & expert på bebisars sömn

Evelina Åkerberg - Sömncoach & expert på bebisars sömn

15 juni, 2023

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.