SÖMNTIPS

Sluta amma eller ge flaska på natten? Här är praktiska råd – steg för steg!

Sluta amma eller ge flaska på natten? Här är praktiska råd – steg för steg!

Har du bestämt dig för att sluta nattamma eller ge flaska på natten? Då kan det vara skönt med några praktiska knep.

När är det dags att sluta med amning eller flaska?

De flesta bebisar behöver inte äta på natten från sex-sju månaders ålder. Däremot är många vana att vakna för närhet och mat. För många är det lättare att somna om på det sättet. Det är dags att sluta när det känns rätt för dig och din bebis.

Hur vet jag att min bebis är redo att sluta äta på natten?

Bebisar vaknar av många olika anledningar på natten, och inte bara av hunger. Det kan vara en blöt blöja, behov av närhet eller att de drömt något. Om bebisen dock är hungrig kan du behöva vänta ett tag till med att sluta med mat på natten. Om det däremot handlar om ett behov av närhet eller tröst, så är bebisen redo att sluta äta.


3 tips innan du börjar

1. Välj en lugn period att börja
Att sluta med nattamning eller flaska kan vara kämpigt och är en stor omställning för din bebis. Därför är det viktigt att både du och ditt barn känner att miljön runtomkring känns lugn och trygg. Välj alltså inte att sluta med mat på natten mitt under en flytt, förskolestart eller någon extra jobbig utvecklingsfas (!!).

2. Fundera över sömnrutinerna på dagen
Balansen mellan sömn på dagen och natten är viktig (följ BabyNaps tider!). Bra rutiner gör att ditt barn får så bra förutsättningar för bra sömn som möjligt, och det minskar uppvaken på natten generellt.

3. Mat så sent som möjligt – men håll bebisen vaken!
Mätt mage innebär bättre sömn – det är sen gammalt. Försök därför att amma eller ge flaska så tätt inpå nattningen som möjligt. Men undvik att bebisen somnar vid bröstet eller flaskan. Bebisar vill gärna somna om på samma sätt som de somnade. Därför kan det vara bra att bebisen är vaken när du avslutar dagens sista matning, och sedan lägger bebisen lite dåsig. Det kan vara lättare sagt än gjort, så ta det steg för steg.


Två olika strategier – vad passar dig?

1. En mjuk övergång

För många kan det passa att ta bort ett mål mat i taget. Det tar lite längre tid, men kan göra att du slipper nätter av skrik.

Så här gör du: Till exempel kanske din bebis äter vid kl 02:00 och 05:00. Då kan du försöka att gradvis skjuta på matningen vid 02 genom att trösta och lugna bebisen på andra sätt. Det kan innebära några kämpiga nätter, men du kan ta det i din egen takt. Första natten kanske du bestämmer att du inte ammar före kl 03, och sedan 04. Plötsligt är du framme vid 05 när och därmed är nattens första mål borttaget! On to the next!

Smarta knep längs vägen

  • För vissa kan det fungera med en ”dreamfeed”. Det innebär att du matar bebisen igen när du själv går och lägger dig. Tanken är att bebisen då halvsover under matningen, och håller sig mätt längre in på natten (så att du kan skjuta på nästa matning!).
  • Om du flaskmatar kan du testa att minska mängden ersättning successivt under en period. Många bebisar märker inte skillnaden. För många blir det naturligt att fortsätta sova, och matningstillfället skjuts automatiskt framåt.

2. Att sluta helt och hållet

En annan strategi är att sluta helt med mat på natten. Du har kanske en bebis som småäter under natten, vilket kan göra det svårt att långsamt vänja av med matningarna. Eller så är du helt enkelt redo att sluta.

Detta kan underlätta:

  • Rusta dig mentalt! Det kommer bli kämpigt, men det tar sällan mer än några nätter.
  • Låt bebisen sova i ett annat rum med någon annan, om du ammar. Om ni är två föräldrar är det naturligt att den andra föräldern tar bebisen några nätter. Välj gärna en helg, så att det finns tid för återhämtning om natten blir jobbig.
  • Om du samsover och ammar är det bra att ha en tajt sport-BH och t-shirt över, så att maten inte finns så nära tillhands.
  • Ha flera sätt redo att trösta och lugna. Det är mycket möjligt att din bebis kommer att bli ledsen och förtvivlad när det är slut med mat på natten. Tänk ut minst 5 sätt som du kan försöka lugna bebisen. Det kan vara att vagga i famnen, ge napp, sjunga, buffa mjukt i rumpan eller att spela vaggvisor.

Lycka till!

Ladda ner BabyNaps

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ordning på din bebis sömn idag.

download_device

© 2023 BabyNaps