Behöver du hjälp? Söker du svar?

Vi på BabyNaps finns här för att svara på dina frågor. Och vi tar gärna emot feedback! Självklart hjälper vi dig om något krånglar i appen, eller om du har en fråga om sömn.

Hitta svaret i vår FAQ

Längre ner på sidan hittar du svaren på de vanligaste frågorna.

Hör av dig till oss på e-post

support@babynaps.com

Prata med oss på Instagram

Vi finns på Instagram som @babynapsapp.

Vanliga frågor

Det tråkiga svaret är: ja! För din bebis underlättar det att komma in i bra rutiner när det gäller sömnen. Att vakna samma tid innebär ju att hen också sover ungefär vid samma tider under dagen och somnar samma tid på kvällen. Därför väljer du den tid i BabyNaps som ni oftast vaknar och utgår från den. Det skapar rutinen som kommer ge din bebis bättre sömn.

Det är inte så viktigt att bebisen somnar exakt den minut som anges i sovtiderna (det skapar bara onödig stress!). Men du kan sikta på att bebisen ska somna ungefär då sovtiden börjar.

Ja, genom att klicka på en specifik dag i kalendern kan du välja att lägga till fler sovstunder.

Nej, sovtiderna i BabyNaps är en rekommendation. De ändras inte utifrån den information du lägger in om hur din bebis sover under dagen eller natten. Däremot ändras de av de inställningar du gör i appen (till exempel den tid som bebisen vaknar eller ålder).

BabyNaps bygger på forskningen kring bebisars sömn. Den visar tydligt att – även om bebisar är olika – vi som föräldrar kan ge så bra förutsättningar som möjligt för bra sömn. Det gör vi genom tydliga rutiner och att sova vid samma tider varje dag. Utifrån de inställningar du gör i appen anpassas sovtiderna, bland annat efter hur länge bebisen bör sova och vara vaken vid varje ålder. Du väljer i appen när ni vaknar och hur länge din bebis sover vid varje sovstund, vilket också påverkar sovtiderna. Genom att följa dem kan du vara säker på att ditt barn får lagom med sömn på både dagen och natten.

När bebisar är runt 3-4 månader sover de fem gånger om dagen – och ett år senare bara en gång. Det är med andra ord många förändringar som ska ske i din bebis sovtider! Därför hjälper dig BabyNaps att skapa smidigare övergångar mellan sovtiderna. Ibland kan det betyda att en sovstund flyttas en kvart framåt – och när tiden är mogen tas sovstunden bort helt och hållet. Du ser alla kommande sovtider i kalendern.

Du kan inte själv ändra på sovtiderna i appen. Här är anledningen till det: BabyNaps är ett sömnschema med rekommenderade sovtider för din bebis. Det är inte alltid som det tajmar perfekt med sömnen, och det är förstås ingen fara. Men sovtiderna tar hänsyn till hur mycket och när din bebis borde sova under dagen – vilket ger en bra balans mellan dag- och nattsömn på lång sikt. Om du ändrar tiderna varje dag blir det svårt att hitta den rätta balans. Det är rutinen och de fasta sovtiderna som kommer att ge bättre sömn långsiktigt. Det kan dock ta lite tid innan bebisen somnar i rätt tid, så ge er båda två tid att vänja er och stressa inte.

Gah, vissa dagar blir det kaos med sömnen. Kanske vill din bebis inte somna vid första sovstunden eller så blir den alldeles för kort – och plötsligt är hela dagen i oordning. Det är frustrerande – yes, vi vet. Men det bästa du kan göra att acceptera läget (och ta ett djupt andetag!). Om bebisen somnat för tidigt kan du försöka hålla hen vaken till nästa sovstund. Om hen istället somnat för sent är det oftast lättast att skjuta lite på nästa sovstund.

Det finns tre olika intervaller att välja mellan i appen. Du väljer den intervall som passar för den längsta sovstunden som ditt barn normalt tar under dagen. Om din bebis till exempel ofta sover en kortare tupplur på förmiddagen och sedan sover 60 minuter vid lunch, så väljer du intervallet 50-80 minuter.

I BabyNaps får du förslag på när din bebis borde somna utifrån när hen vaknade och sovstunderna under dagen. Natten blir oftast mellan 11-12 timmar. Det är ett bra riktmärke att sikta på för små barn, även om ditt barn inte sover exakt så mycket just nu. Du ökar chanserna för att mer sömn hamnar på natten när du följer tiderna i BabyNaps. Utgå därför från när ni vaknar på morgonen och följ tiderna för dagen. Du kan istället skjuta fram läggdags, så att det passar din bebis. Men testa att lägga bebisen en kvart tidigare då och då, för att se om hen förlänger sin nattsömn. De flesta bebisar vaknar vid samma tid oavsett om de somnat lite tidigare på kvällen.

Oftast inte! Men med två undantag: 1. Vid dagens sista sovstund: I sovtiderna kan du se att den sista sovstunden i perioder är kortare, till exempel 20-25 minuter. Sovstunden behövs för att din bebis ska orka hålla sig vaken till läggdags, men är förkortad för att den inte ska hamna för nära läggningen. Helt enkelt ska bebisen vara lagom trött när det är dags att sova för natten. Här får du som förälder avgöra om din bebis behöver väckas för att hitta rätt balans. 2. Om bebisen sover väldigt långa pass: Om din bebis ibland sover 20 minuter och ibland 3 timmar kan du behöva väcka bebisen vid de väldigt långa sovpassen. Risken är annars att bebisen får för mycket sömn på dagen (och sover mindre på natten), och att hen är vaken längre mellan passen är vad som rekommenderas för den åldern. Det kan istället vara bättre att alla sovstunderna blir mer jämnlånga.

Nej, det behöver du inte vara. Sovtiderna i BabyNaps anpassas efter både din bebis ålder och hur mycket hen sover vid varje sovstund. Därför kommer din bebis att få precis lagom mycket sömn både på dagen och på natten.

I BabyNaps kan du som tidigast välja att din bebis vaknar klocka 05. Den enkla anledningen är att få föräldrar vill vakna så tidigt (!!). Den vakna-tiden du väljer kommer att förstärka den dygnsrytmen, då alla dagens sovtider anpassas efter när ni vaknar. Istället villl du ju förstärka positiva vanor, och då är det bättre att sätta en senare vakna-tid. Det kan innebära att din bebis får lite svårt att hålla sig vaken till första sovstunden, så du kan behöva anpassa lite. Men generellt går det fint att då och då flytta fram vakna-tiden en halvtimme och utgå från de tiderna. Förhoppningsvis förstärker du att din bebis vaknar senare!

Nej, i appen går det följa ett barn. Vi kikar på om det finns möjlighet att utveckla appen för att kunna lägga till fler barn. Det går dock självklart bra att ändra inställningarna i appen för att se sovtider för ett annat barn.

Sovtiderna i BabyNaps gör det enklare att planera hur din dag ser ut, men för många kan det vara svårt att hålla tiderna om man inte är hemma. Vi tycker så här: försök så långt det går att hålla bebisens sovtider, men försök hitta nya lösningar. Till exempel kanske kaffe på stan kan bytas mot en skön promenad, där din bebis kan sova i vagnen. Och många bebisar sover gott i en bärsele, även på museum. Det gör kanske inte så mycket att en sovstund blev kortare just idag, så länge som din bebis orkar och är pigg. Det är ingen fara med en annorlunda dag då och då, om du oftast följer tiderna och din rutin. En glad förälder som fått göra något kul är också viktigt!

Som förälder till en nyfödd bebis inser du snabbt att det är”go with the flow” som gäller. När din bebis blir 3 månader har dygnsrytmen (tack och lov!) börjat bli tydligare, och då får du personligt anpassade sovtider i BabyNaps.

Om din bebis är för tidigt född rekommenderar att du utgår från den korrigerade åldern, alltså det beräknade födelsedatumet, i appen.

Ladda ner BabyNaps

Redo för bättre sömn? Ladda ner BabyNaps och få ordning på sömnen idag.

download_device

© 2023 BabyNaps